Mindsk dit madspild med Ration

Madspild kan være en dyr fornøjelse, både for din privatøkonomi og for klimaet. Hvert år bliver der i de Danske husholdninger smidt mere en 247.000 tons madaffald ud, hvilket svarer til ca. 30% af det samlede Danske madspild.

I dette indlæg har vi samlet fire nemme råd baseret på fødevarestyrelsens anbefalinger som kan hjælpe dig med at mindske dit daglige madspild. Vi vil samtidig komme med et ekstra råd som vi har ved en række af vores kunder har haft succes med.

 

  1. Få styr på hvad der ender i skraldespanden

Mange børnefamilier laver tit overskydende mad, da det kan gøre en travl hverdag lettere. Problemet opstår når resterne, eller de ellers indkøbte varer ender i skraldespanden i stedet for maven. Fødevarestyrelsen har den forbindelse udviklet et printevenligt ugeskema som kan hjælpe dig med at visualisere og følge i jeres madspild. Efter blot en enkelt uges brug, kan du baseret på madspildet få konkrete råd til hvordan, netop i kan mindske jeres madspild.

 

  1. Planlæg indkøbsturen

Uden en indkøbsliste kommer man ofte hjem med madvarer som man allerede har, eller ikke har brug for. Ifølge Fødevarestyrelsen bidrager indkøbsture uden indkøbslister til en stor del af madspildet og derfor er rådet egentlig simpelt og klart. Gør det til en vane at kikke i dit køleskab og på hylderne derhjemme inden du handler ind. Planlæg dine indkøb og lav en indkøbsliste - så er der en større chance for at du undgår at købe varer ind du ikke har brug for (også selvom de er på tilbud).

 

  1. Brug sanserne inden du smider din mad ud

­­­Hvor længe kan mad egentlig holde sig? Det vil altid komme an på om din fødevarer, om den er uåbnet og om den er opbevaret korrekt. Til at hjælpe dig her er datomærkningen en god rettesnor, men sanserne kan i mange tilfælde også bruges. Fødevarer mærkes enten med sidste anvendelsesdato (hvor du kan blive alvorligt syg af at spise varen efter denne), eller ved en bedst før dato som kun er en vejledende dato. Står du derfor med en varer som har en  bedst før dato, som stadig dufter og smager fint, kan du i de fleste tilfælde sagtens kan spises den. Du kan finde flere råd her på hvordan du tjekker om din mad stadig er god nok.

 

  1. Brug fryseren til frugt og grønt

Omkring 41% af vores madspild kommer fra frugt og grønt. Det er derfor altid en god ide, at tjekke op på hvilke af disse som egentlig kan fryses ned, før du smider dem skraldespanden. Vidste du at blandet hvidløg, chili, peberfrugter og endda tomater sagtens kan fryses? Klik her for flere tips.

 

  1. Rations indkøbsråd – foretag aldrig indkøb på tom mave

Det er tit nemmere at afvige fra sin indkøbsliste, når man handler ind på tom mave. Man kan have nok så god en plan, men hvis ikke man holder sig til den er den ikke meget værd. De fleste danskere handler ind i forlængelse af deres arbejdsdag og her kan det være timer siden man sidst har spist. Tanken om først at skulle ud og handle, for så at tage hjem, før man kan gå i gang med madlavningen, kan hurtig få de tomme kalorier til at lyde som en skøn ide.

Vores råd er derfor, at du altid tanker op med god energi inden din indkøbstur og derved holder dig til planen. Ta og giv det et forsøg, for det kan virkelig være den nemmeste måde hurtigt at sænke sit madspild, kalorieindtag (hvis du spiser rigtigt) og pengepungen. En sund livsstil kommer ikke at enkeltstående valg men af kontinuitet og det samme gælder ens madspild og klimaaftryk – prøv derfor en Ration, et æble eller en rugbrødsmad næste gang du skal handle ind på tom mave.

Er du interesseret i at vide mere om Fødevarestyrelsens madspildsråd kan du læse mere via linket her.